با ورود تجهیزات پزشکی مانند دستگاه اکسیژن ساز و فشار سنج ها به منازل نگهداری و پرستاری از بیماران آسان تر شده است. در این مقاله قصد داریم شما را با طرز کار دستگاه اکسیژن ساز آشنا کنیم. در ادامه با ما همراه باشید تا نکات مهمی را در جهت استفاده از اکسیژن ساز بیان کنیم.

آشنایی با دستگاه اکسیژن ساز

ما برای زنده ماندن به اکسیژن کافی نیاز داریم تا از ریه ها به سلول های بدنمان برود. گاهی میزان اکسیژن در خون کمتر از حد طبیعی است.
تعداد زیادی از بیماران قلبی، ریوی، تنفسی و به طور کلی بیمارانی که سطح اکسیژن خون آن ها پایین است نیاز به استفاده از اکسیژن مکمل برای مراقبت های تنفسی دارند.
این افراد به این دلیل این که قادر به دریافت اکسیژن کافی را از محیط نیستند اکسیژن تراپی برای آن ها تجویز می شود.
استفاده از دستگاه اکسیژن ساز برای تأمین اکسیژن مورد نیاز بیمارانی که سطح اکسیژن خون آن ها پایین است تجویز می شود.

این دستگاه برخلاف کپسول های اکسیژن منبع داخلی اکسیژن ندارد و برای تأمين اکسیژن چیزی به محیط اضافه نمی کند بلکه اکسیژن موجود در هوا را تغلیظ می کند.
در صورت‌ تجویز اکسیژن تراپی برای بیمار باید حتماً یکی از انواع دستگاه اکسیژن ساز خانگی تهیه شود.
ساعات استفاده از دستگاه اکسیژن ساز توسط پزشک مشخص می شود. اکسیژن تراپی ممکن است به مدت 1 الی 24 ساعت در روز تجویز شود.

طرز کار دستگاه اکسیژن ساز چگونه است؟

دستگاه اکسیژن ساز با روشی ساده اکسيژن مورد نیاز بیماران را تأمين می کند.
همانطور که می دانید هوای موجود در فضا که ما تنفس می کنیم از 78 درصد نیتروژن، 21 درصد اکسیژن و 1 درصد گازهای دیگر تشکیل شده است.
این دستگاه هوای داخل اتاق را می مکد و از محفظه زئولیت عبور می دهد. در این محفظه مولکول های کوچک اکسیژن از تخلخل ها عبور می کنند و مولکول های بزرگ نیتروژن توسط گرانول های زئولیت جذب می شوند. بدین ترتیب گرانول های زئولیت منجر به جدا شدن اکسیژن موجود در هوا از گازهای دیگر می شود. سپس اکسیژن جدا شده به محفظه های دیگر هدایت می شود.

با این روش دستگاه اکسیژن ساز، اکسیژن خالص 95 درصد را برای بیماران مهیا می کند.
اکسیژن مورد نیاز بیماران اغلب به صورت لیتر بر دقیقه مشخص می شود. حداکثر حجم تولیدی دستگاه اکسیژن ساز نیز این گونه مشخص می شود. به عنوان مثال اکسیژن ساز 5 لیتری قادر است 5 لیتر اکسیژن در یک دقیقه تولید کند.

انواع مختلف دستگاه اکسیژن ساز
دستگاه اکسیژن ساز در انواع مختلف بیمارستانی و خانگی و پرتابل موجود است که برحسب نیاز بیماران می توانند یکی از انواع آن را تهیه نمایند.

دستگاه اکسیژن ساز ثابت یا خانگی
انواع اکسیژن ساز خانگی معمولاً با ظرفیت 3، 5، 8 و 10 لیتر بر دقیقه موجود است.
این دستگاه اکسیژن مورد نیاز بیمار را به صورت سیستم continues یا پیوسته تولید می کند.
وجود چرخ در بیشتر اکسیژن سازهای خانگی باعث شده تا جابه جایی آن ها از اتاقی به اتاق دیگر آسان باشد. علاوه بر این بیمار می تواند با استفاده از سوند اکسیژن بلند به راحتی در منزل تحرک داشته باشد.

دستگاه اکسیژن ساز پرتابل یا قابل حمل
این نوع اکسیژن ساز جهت استفاده بیماران در بیرون از خانه با ظرفیت های 2، 3 و 5 لیتر بر دقیقه ساخته شده است.
دستگاه اکسیژن ساز پرتابل اکسیژن مورد نیاز بیمار را به صورت سیستم impuls تولید می کند.
در سیستم impuls از سنسورهای فشار حساس در داخل دستگاه استفاده می شود تا دم و بازدم بیمار تشخیص داده شود. سپس در هنگام دم اکسیژن خارج می شود و هنگام بازدم آن را قطع می کند. درنتیجه در مصرف انرژی صرفه جویی می شود.

تفاوت دستگاه اکسیژن ساز پرتابل و ثابت
تنها تفاوت اکسیژن ساز پرتابل با اکسیژن ساز خانگی یا ثابت در اندازه و وزن آن و مجهز بودن به باتری شارژی است. طرز کار دستگاه اکسیژن ساز در دو نوع یکسان است.

باتری شارژی دستگاه اکسیژن ساز پرتابل را می توان به راحتی با فندکی ماشین نیز شارژ نمایید و دستگاه را با خود حمل کنید.

راهنمای استفاده و  طرز کار با دستگاه اکسیژن ساز

استفاده از دستگاه اکسیژن ساز نسبتاً آسان است و نیازی به تخصص خاصی ندارد. کافی است مراحل زیر را برای استفاده از آن دنبال کنید.

  • دستگاه اکسیژن ساز را در محل مناسبی با فاصله 1 متر از دیوار و مبلمان قرار دهید اطراف دستگاه برای گردش هوا باید آزاد باشد.
  • سپس مخزن یا بطری مرطوب کننده دستگاه را از آب مقطر پر نمایید. میزان آب داخل مرطوب کننده باید بین دو شاخص مشخص شده باشد. مرطوب کننده را به دستگاه وصل کنید سپس سوند تنفسی را به پورت روی مرطوب کننده متصل نمایید.
  • فیلتر هوا دستگاه را چک کنید. دستگاه اکسیژن ساز دارای یک فیلتر ورودی هوا است که ذرات حساسیت زا در هوا را جدا می کند. قبل از روشن کردن دستگاه باید از وجود این فیلتر در دستگاه اطمینان حاصل نمایید. همچینن باید هفته ای یکبار فیلتر را بردارید و با آب گرم بشویید، خشک کنید و سپس به دستگاه برگردانید.

  • میزان خروجی دستگاه اکسیژن ساز را با توجه به تجویز پزشک تنظیم نمایید. باید از قسمت کنترل لیتر میزان اکسیژنی که پزشک تجویز نموده تنظیم شود. از مصرف میزان بیشتر یا کمتر اکسیژن باید خودداری شود.
  • برای استفاده از دستگاه ابتدا دستگاه را به برق شهری متصل نمایید. به منظور جلوگیری از آسیب رساندن نوسانات برقی به دستگاه از محافظ برق استفاده نمایید.
  • کلید روشن یا on دستگاه را فشار دهید. در بیشتر دستگاه ها باید به مدت 5 ثانیه صدای بوق شنیده شود تا از سلامت دستگاه اطمینان حاصل شود. 15 الی 20 دقیقه قبل از استفاده باید دستگاه اکسیژن ساز را روشن نمایید.
  • درنهایت ماسک یا کانولای بینی را بگذارید و تنفس نمایید. همانند همیشه تنفس کنید و اجازه دهید که دستگاه اکسیژن مورد نیاز شما را تکمیل کند. تا زمانی که پزشک توصیه کرده است باید از دستگاه استفاده نمایید.
  • پس از استفاده  دستگاه را به حال خود رها نکنید و آن را در حالت خاموش قرار دهید. زیرا ممکن است بیش از حد گرم شود و خطر آتش سوزی ایجاد شود.

برای خرید انواع دستگاه اکسیژن ساز در سایت ژارکا کلیک فرمایید.

منبع: ژارکا