کرونا، سخت ترین بیماری قرن
در دسامبر 2019، ویروسی جدید بنام کووید-19 از ووهان چین در تمام جهان پخش شد به طوری که تمام کشورها برای جلوگیری از مرگ و میر و ابتلاء مردم کشورشان، مرزهای خود را بستند و کشورهایشان را قرنطینه کردند.
اما از اواخر سال 2019 تا کنون این ویروس بارها جهش داشته و رفتارهای متفاوتی را از خود نشان داده است اما چیزی که در همه ی سویه های آن مشاهده شده است، افزایش سرعت واگیر آن است. آخرین جهش ویروس کرونا سویه امیکرون است. در ادامه به شما می گوییم امیکرون از کجا شیوع پیدا کرد و چه تفاوت هایی با کرونای اولیه دارد.

کرونا سویه امیکرون
اولین بار ویروس کرونا سویه امیکرون یا B.1.1.529 در تاریخ 14 نوامبر 2021 در بوتسوانا آفریقا جنوبی در فردی که مبتلا به HIV بود، شناسایی شد و توسط WHO، امیکرون نام گرفت. سرایت این سویه از کرونا (امیکرون) از دلتا و دیگر سویه های آن بیشتر است.
گرچه رفتار این ویروس هنوز نامشخص است و روی آن تحقیق می شود اما مطالعات نشان می دهد که افرادی که قبلا به سویه های کرونا مبتلا شده اند، بیشتر در معرض ابتلا به امیکرون قرار دارند. جهش های ایجاد شده در ویروس کرونا سویه امیکرون، نشان می دهد که این ویروس از آنتی بادی های ایجاد شده توسط واکسن ها فرار می کند به همین جهت دولت ها به تزریق یادآور یا بوستر تاکید بسیاری دارند.
تفاوت سویه های پیشین کرونا با امیکرون
احتمالا می دانید که ویروس ها به وسیله ی اسپایک به سلول های بدن متصل می شوند. در بررسی هایی که روی ویروس کرونا سویه امیکرون انجام شده است، مشخص شده است که این ویروس حدود 30 جهش در اسپایک خود دارد. جهش های ایجاد شده باعث می شود آنتی بادی هایی که در اثر واکسیناسیون های پیشین ایجاد شده اند در تشخیص امیکرون ضعیف عمل کنند.
محققان بریتانیایی هشدار می دهند که اگر گلو درد، آبریزش بینی و سردرد دارید، احتمال زیادی وجود دارد که به امیکرون مبتلا شده باشید. برای اکثر افراد، امیکرون یک بیماری خفیف است در نتیجه میزان مرگ و میر در آن بسیار کم است. برخی اصلاً هیچ علامتی ندارند اما همچنان می تواند در برخی از افراد، از جمله افرادی که واکسینه نشده اند، باعث بیماری بسیار جدی شود و فرد نیازمند بستری در بیمارستان باشد. افرادی که علائمی ندارند می توانند حامل ویروس کرونا باشند و ویروس را به دیگران انتقال بدهند.

آیا امیکرون سریع تر از سایر سویه ها پخش می شود؟
در پاسخ به این سوال باید گفت، بله! سرعت انتشار و انتقال امیکرون نسبت به سایر سویه ها مخصوصا دلتا، دو تا سه برابر است. پس از شناسایی اولین مورد ابتلا در آفریقای جنوبی، هر دو روز، تعداد مبتلایان دو برابر می شد بدین ترتیب به سرعت می تواند سویه غالب یک شهر شود.
علائم ابتلاء به امیکرون
علائم شایع کووید-19 عبارتند از سردرد، گرفتگی بینی و از دست دادن حس بویایی و چشایی، سرفه و گلو درد، درد عضلانی و مشکلات تنفسی، تب بالا، و در مواردی نادر اسهال. افراد مبتلا ممکن است علائم متفاوتی داشته باشند و علائم آنها ممکن است در طول زمان تغییر کند در حالی که شواهد اولیه نشان میدهد افرادی که دو دوز واکسن خود را دریافت کرده اند، omicron در آنها، منجر به بیماری خفیفی می‌شود که می‌تواند شبیه سرماخوردگی معمولی باشد و علائمی مانند سرفه، خستگی، آبریزش بینی و از دست دادن حس بویایی و چشایی و ... در آن ها مشهود است.
همچنین شواهد نشان می‌دهد که ویروس کرونا سویه امیکرون تمایل ندارد به اندازه ی سویه های قبلی مثل دلتا به عمق ریه‌ها نفوذ کند. امیکرون در ریه ‌ها شدت کمتری دارد، اما می‌تواند سریع‌تر در دستگاه تنفسی تکثیر شود به همین دلیل است که افرادی که با علائم سرماخوردگی و آنفولانزا مراجعه می کنند از آنها درخواست می شود که تست کرونا دهند.

دوره ی نهفتگی امیکرون، چقدر است؟
از آنجا که سرایت امیکرون نسبت به سویه های قبلی بیشتر است بنابراین دوره ی کمون یا نهفتگی آن کمتر بوده و نزدیک به سه روز یا کمتر است در حالی که این زمان برای کرونای اولیه، حدود دو هفته بود.
ممکن است دوره کمون بسته به تعدادی از متغیرها از جمله سن، مشکلات بهداشتی زمینه‌ای و وضعیت واکسیناسیون، کوتاه‌تر یا طولانی‌تر باشد.
بهتر است 72 ساعت بعد از قرار گرفتن در نزدیکی فردی که به امیکرون مبتلا است، تست کرونا دهید.
واکسیناسیون، علیه امیکرون؟
گرچه با پیدایش سویه های جدید، اثر بخشی واکسن ها کمتر می شود اما با این حال واکسن تنها راه پیشگیری از ابتلا به کروناست! دانشمندان معتقدند که واکسن از ابتلا به کرونا جلوگیری نمی کند اما تا میزان قابل توجهی می تواند از تشدید بیماری و مرگ و میر جلوگیری کند.
در آفریقای جنوبی، محققان به این نتیجه رسیده اند که دو دوز از واکسن Pfizer-BioNTech تنها 33 درصد در برابر عفونت Omicron موثر است. در حالی در برابر سویه های دیگر، اثربخشی آن 80 درصد است.
در بریتانیا، محققان دریافتند افرادی که دو دوز واکسن AstraZeneca را دریافت کرده بودند، شش ماه پس از واکسیناسیون، از هیچ گونه محافظتی در برابر عفونت Omicron برخوردار نبودند.
اما یک تقویت کننده (دوز سوم یا همان بوستر) Pfizer-BioNTech می تواند تا 75 درصد در برابر عفونت تاثیر داشته باشد.
امیکرون، رکورد دار ابتلا به کرونا
آخرین برآوردها حاکی از آن است که بیش از 1.3 میلیون نفر در بریتانیا در هفته منتهی به 16 دسامبر به ویروس کرونا سویه امیکرون مبتلا شده اند. این بالاترین سطح عفونت ثبت شده توسط اداره ملی آمار از زمان شروع اپیدمی است به عبارتی از هر 45 نفر در انگلیس یک نفر به امیکرون مبتلا شده است که این عدد نشان دهنده ی سرایت بالای این سویه است. همچنین کانادا نیز اعلام کرده است که با ورود امیکرون به این کشور، رکورد افراد مبتلا در یک روز، شکسته شده است.
اقدامات توصیه شده برای مقابله با امیکرون
از موثرترین اقداماتی که افراد می توانند برای کاهش انتشار ویروس COVID-19 (کرونا سویه امیکرون) انجام دهند شامل موارد زیر است:

  • رعایت فاصله اجتماعی حداقل 1.5 متری از دیگران
  • استفاده از ماسک مناسب
  • باز کردن پنجره ها برای تهویه و تعویض هوای محیط
  • تمیز نگه داشتن دست ها
  • دوری از فضاهایی با تهویه ضعیف یا شلوغ
  • در هنگام سرفه یا عطسه بهتر است آرنج خمیده یا دستمال را، رو به روی صورت خود بگیرید
  • سه دوز واکسن خود را دریافت کنید.

منبع: ژارکا